Klik på æggene for at se dem i stor format.

Plantefarvning af æg.

(Det er ikke så svært)

 

 

 

Forberedelser:

Hvide æg er bedst. Sørg for at der ikke er revner i æggene. Æggene rengøres med eddike eller fortyndet opvaskemiddel.

Tøm ægget med en æggesuger, og skyl det ude og indvendigt.

(Tomme hvide æg, æggesuger m.v. kan købes hos Panduro Hobby).

 

Farvning af æg:

Fyld ægget med vand.

Drys eksempelvis lidt urtete eller læg lidt løgskaller på et stykke let fugtet køkkenrulle.

Pak ægget ind i papiret, så farverne/skallerne ligger mellem æggeskallen og papiret.

Pak æggene ind i metalfolie (stanniol), så kan flere forskellige farver bruges samtidig, da stanniolen forhindre at farverne løber sammen. 

Læg æggene i vand og kog dem i ca. 2 timer.

En tallerken kan lægges over æggene for at holde dem nede.

Alun kan tilsættes (2 tsk.pr. liter vand), og der opnås en kraftigere farve.

Overdrives brugen af Alun, kan det ætse æggeskallerne, som så bliver svære at få blanke og pæne ved efterbehandlingen.

 

Efterbehandling:

Skyl æggene under rindende vand og sug det vand ud, som er i æggene.

Stil æggene på et stykke køkkenrulle, med hullerne nedad og lad dem tørre i ca. 1 døgn. Når æggene er tørre er farven mat. Hvis man ønsker en blank overflade, kan æggene efterbehandles med spiseolie eller voks. Polér æggene med en blød klud efter nogle dage. Gentag evt. behandlingen.

Alle farver er ikke lige lysægte, og hvis æggene skal placeres i sollys, er det bedre at lakere dem end at behandle dem med olie eller voks.